مقدمه ای بر مدیریت سبز در سازمانهای مردم نهاد
محیط زیست بستر زندگی انسان و فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی اوست و نابودی این بسـتر نتیجـهای جز فقر، بیماری، درگیری و فروپاشی جوامع نخواهد داشت. به بیان دیگر محیط زیست، بستر توسعه و پایه و اساس هر گونه آبادانی و اعتلای جوامع محسوب میشود. بنابراین سزاوار است که سازمانهای مردم نهاد به عنوان موتور محرک توسعه جوامع، قبل از هر گونه اقدام توسعه خواهانهای، برای حفظ بستر توسعه یعنی محیط زیست تلاش کنند و سردمدار به کارگیری اصول مدیریت سبز در سازمانهای خود باشند.
در این مقاله به معرفی مدیریت سبز میپردازیم.
مفهوم مدیریت سبز
به عبارت ساده مدیریت سبز را می توان، مدیریت مصرف بهینه انرژی و منابع در راستای حفظ محیط زیست دانست.
تاریخچه مدیریت سبز
بعد از انقلاب صنعتی با ظهور کارخانهها، هدف اصلی صاحبان سرمایه، توسعهی یک جانبه اقتصادی بود و جوانب دیگر توسعه مورد غفلت واقع میشد.
این امر سبب بروز مشکلات محیط زیستی فراوانی شد، به علاوه نیروهای کار هم به دلیل فشار ناشی از اهداف اقتصادی، متحمل صدمات و آسیبهای گوناگون شدند که در بلندمدت بر همان اهداف اقتصادی مورد توجه سرمایه داران، تاثیر منفی گذاشت.
این مسائل و چالشها سبب شد که در دنیا نگرش تازهای نسبت به توسعه ایجاد شود و توسعه به صورت همه جانبه و متوازن اهمیت پیدا کند.
به این ترتیب مفهوم توسعه پایدار با هدف توجه متوازن به ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی در جهان ترویج یافت.
در واقع توسعه پایدار دربرگیرنده این ایده است که نسل حاضر علاوه بر اینکه برای زیست خود از انرژی و منابع موجود استفاده میکند، امانتدار این منابع برای آیندگان هم باشد.
به عبارت دیگر نیازهای حال خود را برآورده سازد، بدون اینکه توانایی نسلهای آینده برای تأمین نیازهایشان به خطر بیفتد.
پس از تلاش کنشگران برای توجه دادن ملت ها به سایر ابعاد توسعه از جمله محیط زیست، مدیریت سبز به عنوان راه حلی برای مبارزه با بیماریهای محیط زیستی، پیش روی نهادهای مختلف قرار گرفت.
مزایای مدیریت سبز
جدا از فایده ذاتی مراقبت از محیط زیست، از مزایای این سبک مدیریت برای سازمانها این است که علاوه بر کاهش هزینهها، نام و برند آنها را در میان مردم، مقبول تر میسازد.
همچنین مطالعات نشان داده است که مدیریت سبز تأثیر به سزایی بر روحیه کارکنان و در نتیجه ارتقای سطح کیفیت عملکرد و بهرهوری سازمان خواهد داشت.
شاخصهای مدیریت سبز
برای پیاده سازی مدیریت سبز در سازمانها لازم است شاخصهای زیر مورد توجه قرار گیرند:
- مصرف آب
- تجهیزات اداری
- سیستم روشنایی
- مدیریت پسماند
- حمل و نقل
- میزان مصرف کاغذ و اقلام مصرفی
- استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر
- سیستمهای حرارتی و برودتی و تهویه مطبوع
- فرهنگ سازی و توسعه مدیریت انرژی
– جهت کسب اطلاعات بیشتر از دوره حرفه ای مدیریت سازمان های مردم نهاد به همراه سر فصلهای دوره
– ثبت نام در دوره سازمان های مردم نهاد
– سایر جلسات و دوره های برگزار شده
سایر شبکه های اجتماعی ما:
صفحه اینستاگرام
صفحه آپارات
صفحه یوتیوب